maanantai 18. heinäkuuta 2011

Madeirankeiju - legenda jo eläessään

Maamme luonnontieteellisten museoiden yli 20 miljoonalla näytteellä on kullakin oma, tutkimuksellinen, luonnon monimuotoisuuden kartoitukseen, dokumentointiin, seurantaan ja välillisesti myös luonnonsuojelun edistämiseen liittyvät roolinsa. Melko harvoin yksittäisen eläinnäytteen, vielä harvemmin kasvi- tai sieninäytteen, oma tarina jää elämään tai niiden stooreja avataan erikseen suurelle yleisölle.

Kuopion luonnontieteellisen museon lintukokoelman kruununjalokiviä on näyte madeirankeijusta (Oceanodroma castro), vedenpitävä dokumentti lajin sensaatiomaisesta ensivierailusta Suomeen. Madeirankeiju on rastaan kokoinen, yöaktiivinen merilintu, joka pesii Keski- ja Etelä-Atlantin saarilla, varsin kaukana Suomesta siis. Laji on harhautunut vain muutamia kertoja Manner-Eurooppaan ja Suomeen vain tämän yhden kerran.

Kuopion näyte on peräisin Suonenjoelta vuodelta 1993. P. Jäppinen ja N. Collanius löysivät 19. tammikuuta Iisveden jäältä henkihieverissä olleen oudon linnun, joka lopulta löysi tiensä Kuopion luonnontieteelliseen museoon. Lintu ehti menehtyä matkalla, mutta näyte pelastui museon kokoelmiin. Lajin määrittäminen ei ollut aivan yksinkertaista, sillä tämän vaikean merilinturyhmän lajintuntijoita ei Suomesta tuohon aikaan juurikaan löytynyt ja alan kirjallisuuskin oli kaukana siitä mitä se nykyisin on. Ulkomaisen asiantuntija-avun avulla laji lopulta kuitenkin varmistui madeirankeijuksi.

Suonenjoen Iisvedeltä 19.1.1993 löydetty
madeirankeiju (Oceanodroma castro).

Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmat.

Arvoitukseksi jää, mitä reittiä keiju Savoon saapui. Suora lento Iisvedelle eli Atlantilta länsituulten saattelemana non-stoppina niin pitkälle kuin voimat riittivät? Itämeren kautta lounaasta vähitellen? Jäämereltä pohjoisesta vai koillisesta Vienanmeren kautta koukkaamalla?
Lienee kuitenkin varmaa, että madeirankeijun ja Kuopion luonnontieteellisen museon yhteisen historian jatko-osaa ei aivan pian ole luettavissa. Madeirankeiju on harvinaisimpia Suomessa tavattuja lintulajeja, ja toista, ainakaan yhtä hyvin dokumentoitua valtiovierailua on turha lähivuosikymmeninä odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti