maanantai 1. heinäkuuta 2013

"Ötökkäsafari"Oli ilahduttavaa havaita, että torstain (27.6.) ukonilmasta ja vesisateesta huolimatta vesihyönteisistä kiinnostuneita lapsia sekä tietysti vanhempia saapui reilu joukko kokoontumispaikalle.
”Ötökkäsafarilaisten” lukumäärä oli peräti 19, mikä oli yllätys myös meille retken ohjaajille.
Myönnettäköön, että sää oli varsin haastava ukonilman läsnäollessa. Tästä syystä jouduimme jättämään rantabiotoopin tarkastelun kokonaan pois jo turvallisuusnäkökohdankin takia, mutta kiitos autojen takaluukkujen sekä sadevarustusten antaman suojan, saimme aikaiseksi edes jonkinasteisen demonstraation vesihyönteisistä.
Tutkimme Neulalahdelta aiemmin päivällä haettua näytettä, josta lapset tarkkasilmäisinä löysivätkin koko joukon erilaisia vedessä eläviä hyönteisiä.
Vesiperhosten toukkia löytyi useita lajeja, samoin päivänkorentojen toukkia. Surviaissääskien toukat, sukeltajakuoriaiset, malluaiset,  vesipunkit, vesisiirat sekä vesimittarit olivat myös hyvin edustettuina. Löytyipä sieltä yksi vesihiipparikin, joka on läheistä sukua vesimittareille.
Näillekin em. luteisiin kuuluville hyönteisille; vesimittareille ja vesihiipparille kotimaiset nimet toimivat myös niiden käyttäytymistä ajatellen. Vesimittarit veden pinnalla soutaessaan mittailevat raajoillaan kuljettua matkaa ja vesihiippari lähinnä hiippailee rauhallisesti pintakalvolla.
Tietoisku: Suomessa esiintyy vesimittarilajeja 9 kpl ja vesihiippareita ainoastaan se yksi laji.
Kerrottavaa toki näistä vesihyönteisistä olisi enemmänkin, mutta jätetään jotakin tuleville retkille. Toivottavasti seuraavalla kerralla säät suosivat ja silmin havaittava hyönteismaailma on monimuotoisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti