maanantai 14. marraskuuta 2011

Valtakunnan ykköslehdestä poimittua

Yli kymmenestä Kuopiossa vietetystä vuodesta huolimatta kuulun edelleen Hesarin uskollisiin lukijoihin. Viime lauantaina aamuani riemastutti Kuiskaaja, joka kuuluu ehdottomiin suosikkeihini:

Missä mies, siinä limanuljaska
Aina kannattaa pahoittaa mielensä. Kuiskaaja veti myrkyt väärään kurkkuun, kun perjantain lehdestä pisti silmään, että eräskin kirjallisuustoimittaja otaksui ukonhatun sieneksi. Olisiko hyypiö käynyt koskaan ulkona? Saati lukenut ensimmäistäkään tolkun kirjaa? Ukonhattu on leinikkikasvi, vieläpä monivuotinen. Jos ja kun miespuolisia kirjailijoita pitää jatkossa verrata sieniin, ainoa oikea on limanuljaska, se iljettävä tatti. (HS 12.11.2011)

Kuiskaaja on oikeassa! Tervetuloa kaikki kulttuuri- ja kirjallisuustoimittajat tarkistamaan luontofaktat Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntijoilta. Olemme muuten miehiä ja naisia. (Selvennykseksi kerrottakoon, että Kuiskaaja viittaa näkökulmaan HS 11.11.2011 Ukonhatut jätettiin kiehumaan liemiinsä, missä Finlandia-ehdokkuutta vaille jääneitä  mieskirjailijoita tosiaan yritettiin verrata sieniin!)


Elias Lönnrotin Flora Fennica - Suomen kasvio 1866 toteaa ukonhatusta, että kasvi "on kylmissä maissa vähemmän myrkyllinen kuin lämpimissä". Tästäkään huolimatta, edes omassa liemessä keittäminen ei tee siitä kelvollista! Koristekasveina viljeltyjen ukonhattujen (suku Aconitum) lisäksi Pohjois-Karjalassa tavataan alkuperäisenä maassamme vaarantunutta lehtoukonhattua (Aconitum lycoctonum subsp. septentrionale).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti