keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen pajunkissat eli pajulampaat

Kevään odotuksen ensimmäisiä täyttymyksiä kasvimaailmassa ovat kukkaan puhkeavien, vielä lehdettömien pajujen silkinhohtoiset kukinnot, pajunkissat. Palmusunnuntain virpomiskimppujen osana ja pääsiäiskoristeina ne ovatkin korvaamattomia. Pajunkissoja on kutsuttu myös pajulampaeksi (Nilsiä), pajupässilöiksi (Vahviala) tai pajunpalmusiksi (Mikkeli). Vaikka äkkiseltään kaikki pajunkissat voivat näyttää samanlaisilta, pajulajeja on Suomessakin yli 20 ja niillä omanlaisensa kissat.
Heti palmusunnuntain jälkeisenä maanantaina poikkesin katsomaan, millaisia pajunkissoja nyt löytäisin. Pajujen tunnistaminen ei ole helppoa alkuunkaan, ja reissun seurauksena kotonani on käynnissä pajunkasvatusprojekti! Sen tarkoituksena on varmistaa keräämieni näytteiden ja ottamieni pajunkissakuvien lajinmäärityksiä. 

Raita (Salix caprea) on yleinen ja tuttu puu tai pensas. Sen edellisen vuoden kasvaimet ovat tanakat, kaljut, vihreän- tai harmaanruskeat, ja kuoren alta löytyy muutamia harjanteita. Silmusuomut ovat väriltään vaihtelevan ruskeat. 


Raidan kissat
Tuhkapaju (Salix cinerea) kasvaa yleisesti rannoilla harmahtavana pensaana. Sen paksuhkot edellisvuotiset kasvaimet ovat nukkakarvaiset. Silmusuomut ovat ruskeat ja tiheäkarvaiset. 


Tuhkapajun kissat
Pohjanpaju (Salix lapponum) on nimensä mukaisesti pohjoinen laji, mutta silti yleinen lähes koko Suomessa. Pohjois-Savossa sitä löytää etenkin rannoilta ja soilta. Vuosikasvaimet, silmut ja lehdet molemmin puolin ovat tiheään vaaleakarvaiset.


Pohjanpajun kissat
Kiiltopaju (Salix phylicifolia) on ehkä tavallisin ja tunnetuin pajulaji kevään koriste- ja virpomiskimpuissa. Sen voimakkaasti kiiltävät, punaruskeat norkko-oksat ovat koristeellisia sellaisenaan ja lisäksi se ehtii kissa-asteelle ensimmäisenä. Se on helppo löytää rantojen ja niittyjen pajuviidoista ja yleensä se kasvaa vain parimetriseksi, joten kukkiviin oksiin on helppo yltää. 


Kiiltopajun kissat

Nyt on siis vain odoteltava kukintojen ja lehtien kasvamista, mutta työn tuloksena sain myös kauniit pääsiäiskoristeet pöydälleni.


Lähde: Kotimaisten kielten keskus

1 kommentti:

Jukka Tuononen kirjoitti...

Siinäpäs hyvä idea pääsiäisen hittiaktiviteetiksi, pajubongaus! :)
Kauniita kuvia, ja mielenkiintoista tietoa.

Lähetä kommentti