torstai 11. marraskuuta 2010

Kolmen näyttelyn loukussa

Loppuvuodesta näyttää tulevan varsin tiivis, sillä yhtä aikaa on valmisteilla kolme näyttelyä. Ajankohtaisin on Jouluyön taikaa -näyttely, jonka rakentaminen alkaa ensi viikolla. Benjamin-karhu pääsee hyvin ansaitulle lepotauolle, ja remmiin astuvat "pikkuveljet" Ben ja Min, jotka saavat kunnian olla joulunäyttelyn vetonauloja. Rakentamisvaiheesta kerron kuvien kera tarkemmin ensi tiistaista lähtien.

Joulun jälkeen museossa siirrytään aivan toisenlaiseen tunnelmaan. Suomalainen talvimetsämaisema vaihtuu Keski-Amerikan sademetsiin ja mangroverämeisiin, kun parvihuoneeseen rakennetaan valokuvanäyttely yhteistyössä hondurasilaisen Guaruma-järjestön kanssa. Tämän pienen ympäristökasvatusjärjestön tarkoituksena on auttaa Hondurasin syrjäseutujen nuoria löytämään uusia, kestävän kehityksen mukaisia elinkeinoja. Yksi toimintamuodoista on digikuvien ottaminen ammattivalokuvaajan opastuksella. Valokuvia on kertynyt Guaruman noin kymmenen toimintavuoden aikana melkoisesti, ja me täällä Kuopiossa valikoimme niistä parhaat Sademetsän lapset -nimiseen näyttelyyn. Näyttely on auki tammikuusta syyskuuhun.

Tämän näyttelyn suunnittelu on ollut aivan erityisen lähellä sydäntäni. Asuin Hondurasissa pienessä Las Mangasin kylässä ja työskentelin Guarumalla vapaaehtoisena 2006-2007. Vuoden aikana näin, miten paljon hyvin toimiva ruohonjuuritason kehitysyhteistyö voi muuttaa paikallisten ihmisten elämää. Jo silloin ajattelin, että lasten ottamia valokuvia tulisi ilman muuta esitellä laajemminkin. Mahdollisuus tähän aukesi muutamaa vuotta myöhemmin, kun tänä kesänä suunnittelimme vuoden 2011 näyttelykalenteria. Hienoa, että ideani hyväksyttiin!

Ensi vuoden suuritöisin näyttely aukeaa toukokuun lopulla. Aiheena on vaatimattomasti Savon maiseman historia viimeisten kahden ja puolen miljardin vuoden aikana :-) Näyttely tehdään yhteistyössä Geologisen tutkimuskeskuksen kanssa, joka viettää ensi vuonna 125-vuotisjuhlavuottaan. Käsikirjoitusta on valmisteltu pitkin syksyä, ja vuodenvaihteen jälkeen kääräistään hihat toden teolla.

Kolmen näyttelyn loukussa työskentely tarjoaa mukavasti vaihtelua ja haastetta. On hauskaa perehtyä vuoroin sademetsien ekologiaan, vuoroin mammuttiarojen kasviyhteisöihin. Välillä ovi käy tai puhelin soi, ja huomio on kiinnitettävä joulunäyttelyn valmisteluihin. Tilattiinkohan sitä tekolunta tarpeeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti