keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Retkipäivä: Tiilikkaan!

Tiilikkajärven kansallispuisto on mitä mainioin päiväretkikohde. Rautavaaran ja Sotkamon rajalla sijaitsevassa pikkuisessa puistossa merkittyjä reittejä on parikymmentä kilometriä, ja polut kulkevat helpossa harju- ja suomaastossa. Kosteimpiin kohtiin on rakennettu pitkospuut, joista iso osa on hiljattain uusittu. Merkityt reitit sijoittuvat Tiilikkajärven itäpuolelle ja järven keskellä kulkevalle harjulle, ja tällä kertaa valitsimme kohteeksi noin seitsemän kilometrin mittaisen Uiton kierron.
Ainoa merkitty ympyräreitti on puiston eteläosassa kulkeva Uiton kierto.
Pohjoisniemestä ei pääse harjua pitkin kuivin jaloin Sammakkotammelle.
kartta: Metsähallitus
Uiton kierto kulkee upeiden aapasoiden halki. Tähän aikaan vuodesta kämmekät kukkivat kauneimmillaan, ja niitä on helppo ihailla pitkospuilta. Hyttysten määrä oli sangen siedettävä: pienen tuulen puhallellessa jopa patikointi T-paidassa onnistui ilman turhia ininöitä.
Suolla reitti kulkee pitkospuita pitkin.
Kesäisin retkeilijän on helppo pysähtyä uimaan ja virkistäytymään ihanille luonnonhiekkarannoille. Niistä kuuluisin on Venäjänhiekka, jonne on rakennettu puiston suosituin leirintä- ja tulipaikka. Vaikka puisto on melko rauhallinen, saattaa Venäjänhiekalla kauniina päivänä olla muutakin porukkaa. Valitsemamme retkipäivä oli yksi tämän kesän harvoista sateettomista, jopa lähes aurinkoisista päivistä, ja niinpä jatkoimme suosiolla Kalmoniemen päähän rauhallisemmalle kahvittelupaikalle.

Silmä lepää Tiilikkajärvella...
Kahvitauolle osallistui myös sarvijaakko.
Paluumatka Sammakkotammelle kuljettiin hienoissa harjumaisemissa. Tiilikassa kannattaa kuitenkin muistaa välillä katsoa jalkoihinsa maisemien ihailun lomassa, sillä kansallispuistossa elää paljon kyitä. Tällä reissulla onnistuimme näkemään niistä yhden, harmaan sahalaitaisen koiraskäärmeen. Väistimme sitä kohteliaasti toiselle polulle. 
Sammakkojärven rannalla. Joko jatketaan eteenpäin? kysyy Tilhi.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Hävettää myöntää, mutta vieläkään en ole tuolla koskaan käynyt! Mieli kyllä tekisi ja paljon olen kuullut hyvää. Jospa sitä elokuussa aktivoituisi?

Lähetä kommentti