tiistai 18. syyskuuta 2012

Geologian päivä Puijolla yhdisti geologian ja biologianteksti: Satu Hietala, GTK 

GTK:n ja Kuopion luonnontieteellisen museon yhteistyössä järjestämä geologian päivän tapahtuma keräsi runsaat 70 osallistujaa. Päivän aikana yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Puijon alueen geologiseen ja biologiseen kehitykseen. 

Päivä koostui viidestä eri osiosta. Aluksi pidettiin esitelmä Kuopion ja Puijon alueen geologiasta ja biologiasta. Satu Hietala kertoi alueen kallioperän kehityksestä, Aimo Kejonen valotti maaperän ominaisuuksia sekä Kuopion museon luontopedagogi Mari Wikholm kertoi jääkauden jälkeisen eliöstön ja kasvillisuuden kehityksestä.  Luennon jälkeen tehtiin maastoretki eri kohteisiin, ja lopuksi juotiin kahvit.  
Puijon Majan sisätiloihin oli järjestetty kivien ja mineraalien tunnistuspisteitä, esimerkiksi stereomikroskoopilla sai katsella kultahippuja, hain hammasta, meteoriittia, timanttia, jalokiveä ja dinosauruksen luuta. Paikalla oli myös kivinäytteitä ja mm. Kuopion alueen kivilajeja. 
 
Piha-alueella oli mahdollisuus kokeilla kullanhuuhdontaa ja tästä muistona kaikille vaskaajille jäi aitoja Lapin hippuja kotiin tuliaisiksi. Lapsille oli järjestetty erityistä ohjelmaa aarteenetsinnän muodossa. Päivä oli erittäin onnistunut ja antoisa! 

Satu Hietala kertoo Kuopion ja Puijon geologisesta kehityksestä. 
kuva: Mari Wikholm

Mari Wikholm kertoo kasvillisuuden ja eläinlajiston jääkauden 
jälkeisistä vaiheista sekä Puijon erityispiirteistä.  
kuva: Satu Hietala


 
Aimo Kejonen demonstroi mitä tarkoitetaan vuortenpoimutuksella 
ja miten se liittyy Puijon geologiaan.
kuva: Satu Hietala
 
 Retkellä ihailtiin upeaa kansallismaisemaa, pohdittiin sen syntyjä syviä ja tutustuttiin mm. kvartsiittiin, vanhan mantereen gneissiin ja nuorempaan granodioriittiin sekä kivirakentamiseen. Geologisen tiedon lisäksi osallistujat saivat kuulla mielenkiintoisia tarinoita esimerkiksi kvartsiittikallion päällä kasvavien jäkälien hitaasta taistelusta toistensa kanssa. Retkellä osoitettiin havainnollisesti, kuinka geologia ja biologia muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.  
kuva: Mari WikholmSoili Mattila ja Kaisa-Maria Remes opastivat halukkaita kullanhuuhdonnan saloihin.
kuva: Satu Hietala
 
Jokaisen vaskoolin pohjalta löytyi hippuja kotiin viemiseksi.
 kuva: Mari WikholmAarteenetsinnässä tehtävänä oli erinäisten alueelle piilotettujen vihjeiden perusteella löytää kadonneen geologi Viljami Graniitin aarre. Onnekkaimmat pääsivät kivinäyttelyssä jopa tapaamaan itse Viljamia! alias Aimo Kejosta :-) 
kuva: Mari Wikholm
 
Ja tietenkin aarre löytyi ja aarrearkusta sai ottaa pari kivistä muistoa. 
kuva: Satu Hietala


 
Kivien tutkimispisteissä riitti kiinnostuneita ja Aimo kertoili mineraalien ominaisuuksista.
kuva: Mari Wikholm
 
Tutkimista riittää ihan tavallisessa gneississäkin! 
kuva: Mari Wikholm
2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Superhienoa että tällainen päivä on järjestetty. Osallistujat näyttivät nauttivan! :)

Mari Wikholm kirjoitti...

Tunnelma oli tosiaan hieno, hauskaa oli ja porukka tuntui oppivankin jotain. Minusta puhumattakaan...

Lähetä kommentti