perjantai 18. kesäkuuta 2010

Näyttelyäänien päivitystä

Viime vuosina olemme vaihtuvien näyttelyjen audio- ja videosoittimissa siirtyneet käytännöllisesti katsoen kokonaan flash-muistikorteilta toistaviin soittimiin. Kokemukset ovat olleet todella myönteisiä; toimintavarmuus ja käytön helppous on aivan toista luokkaa kuin esimerkiksi CD- tai DVD-soittimissa. Korttisoittimissa ei ole liikkuvia, mekaanisesti kuluvia osia käyttöikää rajoittamassa.

Audiosoitin ei rehentele ulkonäöllään.
Toisin kuin kuluttajalaitteiden, näyttelyissä yleensä piiloon jäävän
soittimen ei tarvitse olla myyvän näköinen vaan toimivuus ratkaisee.

Pysyvien näyttelyiden näyttelyäänien ja -äänijärjestelmien muutostyöt ovat myös käynnissä. Kuulokeäänet vaihdettiin ja siirrettiin muistikorttisoittimiin jo viime vuonna ja  tänä kesänä on meneillään yleisäänille sama toimi. Uudet luontoäänet ovat kuopiolaisen alan huipputaitajan Lauri Hallikaisen tuottamia.

Koska Kuopion museo on kiinni nykyään yleensä vain maanantaisin, on suuremmat muutokset ja huoltotyöt näyttelytiloissa pyrittävä tekemään silloin, näyttelykävijöitä häiritsemättä. Tämä tietenkin hidastaa paljon aikatauluja. Toisaalta kun tämän tiedostaa, ymmärtää ja muistaa suunnitteluvaiheessakin ottaa huomioon huollettavuuden ja huollontarpeen. Monesti  maailmalla vieraisiin näyttelyihin tutustuessa tulee vähän surulliseksi kun huomaa, kuinka joku asia on tehty turhaan niin paljon huoltoa ja korjausta vaativaksi, ja mahdollisesti vielä vaikeasti huollettavaksi, että henkilökunnalta täytyy kulua suhteettoman paljon aikaa pelkästään näyttelyn kunnossapitoon.

Kesän jälkeen tulee yleensä syksy ja sienet. Museon kalenterissa se tarkoittaa useimmiten myös sieninäyttelyä. Monelle sieninäyttely on eräänlainen museovuoden kohokohta, jolloin koko henkilökunta rientää yhdessä ja erikseen metsiin, puistoihin ja puutarhoihin keräämään näyttelyyn esille tulevia sieniä. Sienien bongailu on jo alkanut, vaikka syksyyn on vielä aikaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti