tiistai 14. joulukuuta 2010

Suomen ripsiäisten uhanalaisuus arvioitu

Suomen neljännessä uhanalaisten lajien arvioinnissa on mukana ensimmäistä kertaa useita uusia, aiemmin arvioimattomia eliöryhmiä. Yksi tällainen on ripsiäisten (Thysanoptera) lahko. Uudessa arvioinnissa punaiselle listalle joutui 16 ripsiäislajia, joista vain lahomännyillä elävä mäntylahotorviainen (Eurytrichothrips affinis) todettiin uhanalaiseksi (VU). Lisäksi 8 lajia arvioitiin silmälläpidettäviksi (NT).

Ripsiäiset ovat 1-3 mm mittaisia, litteitä hyönteisiä. Lahko on saanut nimensä kapeita siipiä reunustavista pitkistä ripsistään. Pienuutensa vuoksi ripsiäiset ovat usein vaikeasti havaittavissa. Niihin törmääkin helpoiten kasvien vioitusjälkien perusteella. Monet ripsiäiset ovat viljely- ja huonekasvien tuholaisia ja voivat levittää näihin virustauteja.

Acanthothrips nodicornis -torviripsiäinen elää lahopuulla.

Valtaosa ripsiäisistä käyttää ravinnokseen vihreitä kasvinosia tai kukkien siitepölyä, joita ne imevät terävillä suuosillaan. Pienempi osa lajeista on erikoistunut käyttämään kuolleilla tai kuolevilla puilla tai karikkeessa elävien sienten rihmastoa ja itiöitä. Kymmenkunta Suomen lähes 150 lajista on petoja.

Teksti ja kuva: Jukka Kettunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti