Luonnossa saimaannieriät (Salvelinus alpinus) ovat äärimmäisen uhanalaisia. Kalatiskiltä niitä kuitenkin löytyy - nimittäin kasvatettuina. Nieriä on muiden lohikalojen tapaan herkullista niin paistettuna, graavattuna kuin savustettunakin. Aivan erilaisen elämyksen tarjoilee Masterchef T. Hämäläinen, joka on hionut täytetyn nieriän reseptiään jo vuosikausia. Täytetyn nieriän oikeanlainen valmistaminen on työlästä ja vie 4-5 viikkoa aikaa, mutta herkullinen lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.
Saimaannieriää mestari Hämäläisen tapaan
1 mukavankokoinen saimaannieriä (esimerkiksi parikiloinen koiras Enonkosken kalankasvattamolta)
muutama litra sopivan paksua kipsiä
eristeainetta
5-6 erilaista hartsia
yksi levy lasikuitumattoa
litroittain ruiskumaaleja
laseerauslakkaa
Sulata pakastettu saimaannieriä. Kalan värit saattavat haalistua pakastamisen aikana tuntemattomiksi, mutta se ei vaikuta lopputulokseen.
Asettele kala styroksialustalle hyväksi katsomaasi asentoon. Poista vatsa- ja rintaevät: ne valmistetaan erikseen.
Valele kalan ja evien päälle runsaasti juoksevaa kipsiä. Anna kuivua ilmavassa paikassa, noin + 20 asteessa 4-5 tunnin ajan.
Kuivumisen jälkeen poista nieriä varovasti kipsin sisältä. Irrota samalla tavalla myös evät erillisistä kipsimuoteista.
Vala kipsimuottiin ainakin viisi kerrosta erilaisia hartseja. Anna jokaisen kerroksen kuivua mieluiten vuorokauden verran. Lisää viimeiseksi kerros lasikuitua ja anna kuivua.
Kiinnitä evät kalavalokseen haluamaasi asentoon. Poista ylimääräiset reunukset ja viimeistele kalan pintarakenne hiomalla.
Aloita maalaaminen levittämällä kalavaloksen pinnalle kirkkaanharmaata helmiäislakkaa ja hahmottelemalla pohjavärit.
Jatka maalaamista lisäämällä kerroksittain ruiskumaalivärejä ja laseerauslakkaa. Anna kuivua jokaisen kerroksen välillä useita tunteja. Mitä huolellisemmin teet tämän vaiheen, sitä parempi on lopputulos. Viimeistele täytetty nieriä kerroksella kiiltävää lakkaa.
Saimaannieriä kannattaa tarjoilla esimerkiksi järvilohella ja härkäsimpulla höystettynä. Erityisen hyvin nieriä soveltuu juhlavien näyttelyiden pääruokalajiksi. Esimerkiksi Kuopion museossa tarjoillaan täytettyä nieriää seuraavan kerran kesällä 2011 Geologisen tutkimuskeskuksen 125-vuotisjuhlanäyttelyssä. Kannattaa tulla elämysmaistiaisiin!
4 kommenttia:
Vai, nieriä Hyvä!
Olen mainostanut museotamme joka suuntaan ja mieheni on vaalan poikia.Suomussalmen ystävämme emeritus Palopäällikkö ym. kalastavat siellä ja katsoivat tänään kalan täyttöä meidän blokissamme ja tietävät nieriän ja sen värin, mutta kaikki jotka ovat sieltä päin kommentoineet ovat todenneet: onkohan siellä joka on tämän mestari hämäläisen lopputuloksen kalan värin suhteen ollut kamerassa tai valossa vika. Ei siinä kalassa ole oikeat värit ainakaan kun katsotaan LTM sivuita.
Terve!
Kuvat työn alla olevasta SAIMAANNIERIÄSTÄ ovat vielä keskeneräisestä maalausprosessista, koska
tarkoituksena on näyttää kuulumisia konservointiosastolta eri työvaiheista esin. tällaisesta kalantäyttöprojektista.
Kuten varmasti kaikki kala-asiantuntijat tietävät mm. niin lohikalojen (nieriänkin) väritys vaihtelee rajusti riippuen siitä missä järvessä populaatio sijaitsee, yksilön sukukypsyydestä ja suuresta yksilöllisestä vaihtelusta. Väritys voi vaihdella täysin pilkuttomista harmaan valkeista punapilkkuisiin kullan vihreisiin yksilöihin, myöskin vatsan punaisssa on eri populaatiolla/yksilöillä huomattavia eroja. Variaatioita siis on loputtomiin.....
Tervetuloa katsomaan valmiita lopputuloksia avattavaan näyttelyyn!
terveisin Konservointimestari Terho H
Oma lisähuomioni vielä: Kuva kalan viimeisimmästä vaiheesta on otettu sisätiloissa digipokkarilla. Loisteputket eivät kerro kalan todellisista väreistä oikein mitään. Pitäisikin melkein lähteä kalanulkoilutusreissulle ja napata kuva ulkona, jotta väreistä saisi todenmukaisemman kuvan...
Sen verran vielä lisäisin,että tuo viimeinen kuva on keskeneräisestä maalaustyöstä.
Kyseinen Nieriä maalataan "laseeraus" tekniikalla
joten maalipintojen väliin jää myös lakkakeroksia...ennen viimeisiä ruiskumaalaus pintoja ja loppu lakkausta.
t.h
Lähetä kommentti