tiistai 27. syyskuuta 2011

Puun päivä

Näyttelykalenteria ja museotapahtumia suunnitellessa olisi hyvä tutustua kaikenkarvaisiin teemapäiviin ja -vuosiin. Itseäni harmittaa hiukan, kun huomasin vasta liian myöhään viimevuotisen YK:n kansainvälisen Monimuotoisuuden teemavuoden, tai tämänvuotisen kansainvälisen Metsien vuoden. Olisi todella ollut paikallaan huomioida tuollaiset kansainväliset teemat, jotka sopivat museon toiminta-ajatukseen kuin nenä päähän. Tulevien vuosien teemat "kestävästä energiasta" tai "kansainvälisestä vesiyhteistyöstä" eivät olekaan enää niin helposti näyttelyiksi tai tapahtumiksi sovitettavissa. Toisaalta joitain teemoja on vaikea ottaa kovin vakavasti. Täytyy tunnustaa, että en tainnut muistaa erityisesti juhlistaa esimerkiksi kansainvälistä Perunan vuotta v. 2008.

Teemapäivän keksiminen voi toki alkaa pienemmästäkin. Vuonna 1997 Lohjalle istutettiin itsenäisyyden 80-vuotisjuhlan kunniaksi Juhlametsä. Tapahtuma antoi sysäyksen puu- ja metsäteeman edelleen kehittämiselle, ja niinpä vuotta myöhemmin vietettiin Lohjan museossa ensimmäistä Puun päivää 27.9., Vesan päivänä. Teemapäivän tarkoitus on korostaa puiden ja metsien merkitystä meille ihmisille ja monimuotoisuudelle yleensä. Vähitellen Puun päivän vietto on laajentunut muillekin paikkakunnille, ja tavoitteena on saada se kansainväliseksi teemapäiväksi.

Puun päivää voisi juhlistaa vaikka retkellä lähimetsään. Luontoelämyksiä ei aina tarvitse etsiä kaukaa.


PUUN PÄIVÄN JULISTUS

Tänä päivänä haluamme erityisesti kiinnittää huomiota puun merkitykseen, ovathan metsät yhtä tärkeitä maapallolle kuin keuhkot ihmisille. Siksi metsien suojelu, istutus ja hoito on välttämätöntä.Uusiutuvana luonnonvarana puulla on samalla materiaalina suunnattomat mahdollisuudet, kun ne asetetaan kestävän kehityksen puitteisiin.

Muistaen, että puut voivat elää ilman ihmistä, mutta ihminen ei voi elää ilman puita, pyydämme kasvua niin istutetuille puille kuin luonnonmetsille ja toivotamme:

KAUAN ELÄKÖÖN PUU!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti