Matti Karppasen täyttämä komea aromerikotka |
Sadan vuoden takaisia tapoja ihmetellessä tulee eteen paljon hätkähdyttäviä asioita. Jotkut asiat tehtiin aivan päin vastoin kuin nykyään, ja toiset asiat taas tuntuvat hauskan tutuilta. Esimerkiksi jos luonnonystävä ei tunnistanut harvinaista lintua, se saatettiin ampua, jotta tunnistaminen helpottuisi ja varmistuisi. Villieläimiä saatettiin myös pitää lemmikkinä.
Matti Karppanen ja kesy pihakotka (kuva Kuopion kulttuurihistoriallinen museo) |
Karppasen päiväkirjojen lyhyt ja ytimekäs kirjoitustyyli on aivan kuin suoraan nykypäivän Twitteristä tai Facebookista:
"Täytin huuhkajaa."
"Maalasin punatulkkuja."
"Kävelin metsässä."
"Katselin ketunjälkiä."
"Kuun valossa ammuin rotan."
"Waris saksissa." (eli ansassa). "
"Ei paljon mitään."
Säätiloille Karppasella oli omat nimitykset:
"Wihanen 11 C kylmä."
"Osaksi herttanen."
"Ilkeä pohjatuuli."
Voiko sanoa, että lintumies Karppanen harjoitti twiittausta 100 vuotta ennen sen keksimistä? Oliko muistiinpanot tarkoitettu vain itselle tai myös muille, kuka tietää? Nykyään nämä havainnot omasta ja luonnonelämästä voisivat olla samanhenkisten nähtävillä ja kommentoitavissa jotakuinkin samalla hetkellä kun ne kirjoitetaan; sata vuotta sitten asiat olivat vähän toisin.
Matti Karppanen (kuva Kuopion kulttuurihistoriallinen museo) |
Näyttelyn nimeä mietittiin pitkään. Matti Karppanen oli luonnonystävä vailla vertaa. Erityisesti Karppasta kiinnostivat petolinnut, harvinaiset lajit ja poikkeuksellisen näköiset yksilöt. "Angry Birds" olikin yksi nimivaihtoehdoista. Karppasen harjoittamaa elämäntyyliä olisi hyvin voinut kutsua suoraan nimestä johdettuna "karppaukseksi", millä ei tietenkään ole mitään yhteistä nykyisin muodissa olevan samannimisen ruokavalioon liittyvän sanan kanssa. "Twiittaus" olisi myös hyvin sopinut elämäntyönsä lintujen kanssa tehneestä miehestä kertovan näyttelyn nimeen. Lopulliseksi nimeksi valittiin "Karppas-Matti, lintumies". Se ei ole muodikas, eikä kovin vetävä, mutta ehkä se kuitenkin kertoo jotain oleellista ja tärkeää Matti Karppasesta.
Toivottavasti näyttelyssä kävijät voivat saada jonkinlaisen tuntemuksen menneitten aikojen erilaisesta maailmasta. Karppasen lintumaalauksia voi muuten ihailla samaan aikaan Kuopion taidemuseossa 6.11.2011 asti.
Kuopion museon näyttelystä lisää:
http://www.kuopionluonnontieteellinenmuseo.fi/nayttelyt/vaihtuvat.htm
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti