tiistai 10. tammikuuta 2012

Uusi vuosi, uudet tuulet

Vuodenvaihteen tienoilla on hyvä viettää muutama päivä suunnitellen tulevaa vuotta ihan kaikessa rauhassa. Tai realistisemmin ajatellen: se olisi hyvä. Ehkä se ensi vuonna jo onnistuu.

Pikaisellakin katselulla tämä vuosi näyttää minun osaltani erittäin mielenkiintoiselta ja vaihtelevalta. Tiedossa on tiukkoja tutustumismatkoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin, sillä perusnäyttelyiden uusimiseen tarvitaan valtavasti ideoita ja tietoa toteutuksesta. Nämä tutustumismatkat päästiinkin jo aloittamaan pikaisella Tukholman-reissulla pari viikkoa sitten. Matka ansaitsee ihan oman blogikirjoituksensa - siitä siis lisää hieman tuonnempana.

Kotiympyröissä yksi tärkeimmistä tämän vuoden tavoitteistani on hahmottaa museon ympäristökasvatuksen päälinjat: kokeilla uusia museopedagogisia toimintatapoja ja kehittää omatoimimateriaalia näyttelyihin. Eikä unohtaa sovi omaakaan koulutusta. Museologian opintoni ovat paria raporttia vaille valmiit, ja jo kuukauden päästä alkaa seuraava Museoliiton koulutus, joka käsittelee markkinointia. Ja tietenkin vuoteen mahtuu museokaupan tapaisten juoksevien asioiden lisäksi viisi vaihtuvaa näyttelyä, joista eniten työtä vaatii syksyllä avautuva liito-oravanäyttely. Töitä riittää, ja hyvä niin.

Vuodenvaihteessa tehtiin päätös lasten ja nuorten hyväksi: Kuopion museossa päätettiin luopua alle 18-vuotiaiden pääsymaksusta. Nyt kaikki Kuopion kaupungin museokohteet ovat lapsille ja nuorille ilmaisia. Toivottavasti tämä osaltaan rohkaisee nuoria museoon - nyt ei ainakaan pääsymaksu ole esteenä. Toki nuorten museovieraiden houkuttelemiseen tarvitaan paljon muutakin. Itse toivoisin, että museo olisi esimerkiksi kirjaston kaltainen käyntikohde: mukava koko kansan olohuone, jonne olisi helppo piipahtaa silloin tällöin, yhdessä kavereiden kanssa tai itsekseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti