tiistai 17. tammikuuta 2012

Suomalaiset sisupussilinnut

Tänään avattiin Kuopion museon parvihuoneeseen Markus Varesvuon Selviytyjät-luontokuvanäyttely. Huikean kauniissa valokuvissa seikkailevat pohjoisen linnuston sitkeimmät sissit, ne jotka eivät lennä talveksi etelään vaan sinnittelevät ympäri vuoden kotimetsissään ja tuntureilla. Savon Sanomat haastatteli artikkelissaan tätä kansainvälisestikin tunnettua luontokuvaajaa, joka hehkuttaa lempivuodenaikaansa: talvella valo on kaunista ja kesän auringonpaahdetta pehmeämpää lumen pinnasta heijastuessaan.

Ensimmäiset näyttelyvieraat saapuivat heti aamukymmeneltä. Nähtävästi tämän näyttelyn aihe kiinnostaa niin kokeneita lintuharrastajia ja valokuvaajia kuin lapsiperheitä ja urbaaneja luonnonystäviäkin. Kuvat ovat todella eläviä: sankassa lumisateessa lentävä korppi tai veikeästi kurkisteleva kuukkeli voittavat heti katsojien sympatiat puolelleen. Eikä koko tarina välttämättä edes aukea ensimmäisellä katselukerralla.

Selviytyjien yhteyteen on suunniteltu useitakin yleisötapahtumia. Tulevana sunnuntaina kuopiolainen lintuharrastaja Asta Lähdesmäki esitelmöi lintulaudoilla vierailevista lintumaailman selviytyjistä. Ensi viikolla on minun vuoroni kertoa metsien talvilinnuista Lasten Pakkaspäiviin liittyvillä opastuskierroksilla. Talvisia tapahtumia on siis tarjolla kaikenikäisille.

Lähes kaikki kuvat ovat seinällä - nyt on aika asentaa valoja.
"Seinänpesijöiden" käyttäminen ehkäisee heijastuksia.

Hmm. Näihin valokuviin olisi toinen seinän väri sopinut paremmin...

"Kuukkelin kotimetsä" on lempikuvani tässä näyttelyssä.
Kuva: Markus Varesvuo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti