keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Suomen luontokeskus Haltia

"Suomen luontokeskus Haltia" avasi ovensa toukokuun lopulla. Monestakin syystä siihen oli "pakko" päästä nopeasti tutustumaan, onhan se Suomessa alallaan uusinta uutta erityisesti teknisesti ajatellen, ekologisuutta painottaen. Olen viime vuosien aikana saanut nähdä ja kuulla Haltian suunnittelusta ja rakentamisen edistymisestä paljon ja pienoinen yllätys oli, että rakennus oli paljon tummempi kuin näkemissäni kuvissa. Komea puurakennus joka tapauksessa.
"Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan massiivipuuelementeistä tehty
julkinen rakennus, ja käynnistää näin ollen Suomessa uuden rakentamisen
aikakauden. Puuta on käytetty kaikessa rakentamisessa, kantavista
rakenteista verhoiluun asti.
"


Luontokeskus on rakennettu aivan upeisiin maisemiin Nuuksion kansallispuiston kupeeseen. On hienoa, että pääkaupunkiseutulaisilla on tällainen mahdollisuus tutustua luontoon sekä aidossa, että virtuaaliympäristössä ihan omilla nurkillaan. Esimerkiksi Helsingin keskustasta Haltia on vain noin 30 kilometrin päässä, ja perille pääsee vaikka patikoiden, pyörällä, mopolla, autolla tai bussilla.
Toisen kerroksen ravintolan terassilla voi ihailla hienoja maisemia.

Siitä vain sisälle näyttelyyn, nähtävää ja kuultavaa riittää.
Kuvassa "Lumikanjoni".

Päänäyttelytilaan kuljetaan tunnelin kautta, jossa voi ihmetellä sekä perinteisessä vitriinissä että lattian alla näkyviä eläimiä, maisemia ja eläinten jälkiä. Oikealla seinällä näkyvistä ruuduista voi ihastella vaikkapa revontulia tai tähtitaivasta. Tilassa voi myös kuulla monenlaisia suomalaisen luonnon ääniä.

Tunnelin jälkeen avautuvassa päänayttelytilassa ihastusta herättävät vaikkapa lattian läpi näkyvät ahvenparvet ja sukeltelijat, 18-metrinen panoraamaluontovideo, ja "Sotkanmuna", jonka sisällä on taiteilija Osmo Rauhalan teos "Peliteoria". Pääsalista ovet johtavat pimeämpiin paikkoihin, "Yöretkelle" ja pesäluolastoon, josta löytyy myös karhu nukkumasta.

Rakennus on suunniteltu ja rakennettu ilahduttavan kunnianhimoisesti. Se on yritetty tehdä mahdollisimman luontoystävälliseksi mm. maalämpöä ja aurinkokeräimiä käyttäen, ja myös pyritty rakentamaan esteettömäksi ja muunneltavaksi. Lista erilaisista käytetyistä tekniikoista, ratkaisuista ja periaatteista on niin pitkä ja mielenkiintoinen, että siihen kannattaa käydä tutustumassa osoitteessa: http://www.haltia.com/haltia-suomen-luontokeskus/ekoteknologia/ . Moni rakennus- ja remonttiprojekti saisi kernaasti ottaa vaikutteita luontokeskuksesta, joka on aika lailla vaikuttava näyte siitä miten hyvin asiat voidaan tehdä, jos oikeasti halutaan.

Muutenkin tilavaa ravintolaa täydentää upea terassi.

Kuopion museo on odottanut jo vuosia peruskorjausta. Puuttuva ilmastointi, puuttuva hissi, olematon ilmanvaihto, puuttuva kahvio/ravintola, ongelmalliset sähköt, yms. ovat asioita, joita ei mielellään mainostaisi, mutta olisi kuitenkin hyvä tiedostaa. Mallia nykyaikaisista ratkaisuista voi käydä katsomassa vaikkapa Haltiasta, jossa asiat on pyritty tekemään hyvin, sekä ihmisten, että luonnon kannalta. Kannattaa Haltiassa käydä muutenkin, ja jos mahdollista, kannattaa myös käyttää sitä lähtöpisteenä patikkaretkelle Nuuksion kansallispuiston monipuolisiin maisemiin.

Lisätietoa osoitteesta http://www.haltia.com/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti