Kun lämpötila laskee pysyvästi alle nollan, puhutaan termisestä talvesta. Kun pakkanen kiristyy -25 asteeseen, on siirrytty erään ystäväni mukaan "hypotermiseen talveen". Ja kun tänä vuonna ei luntakaan juuri ole, taitaa vilu hiipiä monen metsäneläimen puseroon.
Lumi on hämmästyttävän hyvä eriste. Etenkin kevyt pakkaslumi sisältää paljon ilmaa: hangen alla lämpötila voi olla jopa 20 astetta korkeampi kuin lumen pinnalla. Hanki myös suojaa tuulelta ja pedoilta. Tällä hetkellä
lumen syvyys on Pohjois-Savossa alle 10 cm, mikä ei kovin kummoista suojaa tarjoa. Esimerkiksi teeret tarvitsevat kieppiinsä ainakin reilusti yli 20 cm lunta, iso ukkometso jo puoli metriä. Jos lunta on tarpeeksi, linnut pysyttelevät kiepissä lähes vuorokauden ympäri ja käyvät vain häthätää syömässä.
Kotoilu on muillekin eläimille hyvä keino säästää energiaa. Tuuheaturkkinen liito-orava ei pientä pakkasta pelkää, mutta elohopean pudotessa pariinkymmeneen miinusasteeseen ei liituria juuri liikkeellä näe. Naavalla vuoratussa pesäkolossa on huomattavasti lämpimämpää kuin ulkona. Harmaaturkin talviseen ruokavalioon kuuluvat koivun ja lepän norkot sekä havupuiden silmut, joita eläin on varastoinut koko syksyn ajan lähelle pesäänsä. Kylminä öinä on mukavaa, kun sängystä jääkaapille on vain muutaman metrin matka.
|
Liito-orava kotoilee talvella.
kuva: Marko Schrader |
Pikkulinnuille talvi on ankaraa aikaa. Energiaa pitäisi säästää mahdollisimman paljon, mutta koko päiväksi ei auta jämähtää paikoilleen. On pakko lähteä liikkeelle ruuanhakuun ja löytää ruokaa oman painonsa verran, jos aikoo selvitä hyisestä talviyöstä. Päivällä syöty ravinto varastoituu rasvaksi, jota lintu käyttää seuraavana yönä lämmöntuottamiseen. Pikkulinnun paino voi laskea kylmän yön aikana jopa 10 %.
Useimmat tiaiset hakeutuvat porukalla yöksi puunkoloon tai linnunpönttöön. Kylki kyljessä kyyhöttäminen auttaa myös oksalla yöpyjiä pysymään hieman lämpimämpinä. Oksilla nukkuvat esimerkiksi hippiäiset - en ole koskaan oikein käsittänyt, miten niinkin moni pienenpienistä linnuistamme säilyy talven yli hengissä. Talvi näillä leveysasteilla on tehnyt eläimistä uskomattomia selviytyjiä.
Lähteet: Karlson, A. Kiepissä pakkasta paossa. Suomen luonto 1/2014
Oulun yliopisto: Pohjoisen luontomme talvi. Viitattu 24.1.2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti