torstai 19. helmikuuta 2015

Konttilan näyttely uudistuu

Puijon Konttilassa on ollut jo kauan pienimuotoinen luontonäyttely. Piha-aittaan rakennettu näyttely on avoinna lähinnä kesäaikaan, ja sinne on vapaa pääsy. Nykyinen näyttely tehtiin vuonna 2004 Kuopion kaupungin ympäristökeskuksen, luonnontieteellisen museon, Geologian tutkimuskeskuksen ja Pohjois-Savon alueellisen ympäristökeskuksen yhteistyönä. Ajan myötä näyttely on alkanut osoittaa kulahtamisen merkkejä, ja niinpä se päätettiin uusia tänä vuonna yhteistyössä Kuopion ympäristönsuojelupalveluiden kanssa.

Osa arvovaltaisesta näyttelytyöryhmästä pohtimassa Konttilan mahdollisuuksia.
Näyttelyn suunnittelu on usein aloitettava ikävästi rajoituksista. Konttilan aitta on varsin ahdas tila, ja etenkin pienempi huone on lisäksi vielä matalakin. Isoja rakenteita ei sinne mahdu, sillä ihmisille on jätettävä tilaa. Aittaa ei lämmitetä ja päivä paistaa hirsien raosta, joten sisällä näyttelytilassa lämpötila ja ilmankosteus ovat samat kuin ulkona. Tämä asettaa tietenkin haasteita näyttelyrakenteille ja rajoittaa toteutustapoja. Esimerkiksi konservoidut isot eläimet, kasvinäytteet ja tietotekniikka joudutaan jättämään pois heti kättelyssä. Tila ei myöskään ole varsinaisesti valvottu, vaikka se yöksi lukitaankin, joten kovin helposti liikuteltavia osia ei sinne laiteta.

Aitan ovi on niin matala, että 175-senttinen intendentti ei mahdu ovesta sisälle kumartumatta.
Pienemmässä näyttelyhuoneessa amanuenssin on varottava päätään.
Huonekorkeus tekee myös valaistussuunnittelusta haastavaa.
No niin, rajoituksia on ja ne on hyväksyttävä. Mutta tärkeämpi kysymys on se, mitä haluamme kertoa Puijon luonnosta Konttilan kävijöille? Mikä tekee Puijosta niin erityisen ja ainutlaatuisuuden? Miten herätämme innostusta ja uteliaisuutta, miten haastamme näyttelyvieraat lähtemään omille tutkimusretkilleen? Miten saamme ihmiset avaamaan silmänsä ja korvansa? Miten kerromme Puijon luonnon muuttumisesta?

Olisiko iso valotaulupohja uudessakin näyttelyssä toimiva ja näyttävä esitystapa?
"Kyllä tästä hyvä tulee!" rohkaisee museonjohtaja.
Mikäli aittarakennus ei vaadi isompia remontteja, uusi näyttely voidaan avata jo alkukesällä. Seuraavaksi selvitetään, tarvitseeko lattian alla olevalle kaivolle tehdä mitään, pitääkö vinot lattiat uusia ja mitä muita korjaustoimenpiteitä rakennukset tarvitsevat. Näyttelysuunnittelu jatkuu hyvällä draivilla eteenpäin - paikan päällä saatiin uusia ideoita, jotka ovat pian enää toteuttamista vaille valmiita.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Hienoa kuulla, että pienenkin näyttelytilan päivittäminen muistetaan. Täytyy kyllä myöntää, että koskaan en ole Konttilassa käynyt, mutta ehkäpä tämän inspiroimana ensi kesänä tekisi pienen luontoretken ja yhdistetyn näyttelykäynnin. :)

Mari Wikholm kirjoitti...

Käy ihmeessä :-) Puijo on upea luontokohde!

Kaj kirjoitti...

Puijo on hieno kohde mm. geologisen polun ansiosta ja Konttila mainio maaseutumainen levähdyspaikka näyttelyineen ja kotieläimineen "keskellä kaupunkia".

Lähetä kommentti