maanantai 16. toukokuuta 2011

Museologia. Nyt.

Ohhoh. Kaikesta kiireestä huolimatta sain juuri palautettua viimeisen museologianopintojeni esseen. Viikonloppuna kirjoittelin toiseksi viimeistä tehtävää sukulaismökin kevättöiden lomassa, ja samoilla energioilla sain tänään viimeisteltyä viimeisenkin tehtävän.

Museologian opinnot osuivat erittäin hyvään saumaan. Vuosi sitten minulla oli vielä täysi työ pysyä arkipäivän tehtävissä kärryillä, joten opinnot olisivat tuntuneet lähinnä ylimääräiseltä rasitukselta, enkä olisi saanut niistä näin paljon irti. Ajoitus sopi hyvin kohdalleen myös sen vuoksi, että tänä talvena ja keväänä meillä on keskusteltu lähinnä uuden museokeskuksen ja hyvinvoinnin palvelualueen vuoksi esimerkiksi näyttelyiden ja museopedagogiikan yleisistä suuntaviivoista, ja näitä keskusteluja olen voinut hyödyntää opinnoissa.

Museologia ei niinkään ole antanut minulle valmiita vastauksia, mutta sen sijaan museologian opiskeleminen on auttanut minua kysymään tärkeitä kysymyksiä museotyön eri osa-alueista. Millä perustein valitaan näyttelyiden aiheet tai kokoelmiin talletettavat objektit? Mikä merkitys on tiedottamisella ja markkinoinnilla? Mikä merkitys museon yleisötyöllä ja näyttelyillä on vieraiden opettamisessa? Millaisia yhteiskunnallisia arvoja museotyö heijastaa ja miksi? Mikä merkitys museolla on yhteiskunnassa?

Tiivistetysti voisi sanoa, että museologian opiskelu on auttanut minua tiedostamaan museotyön merkitystä. Mitään työtä ei museossa pitäisi tehdä vain tekemisen vuoksi, vaan jokaisen tallennetun esineen, toteutetun näyttelyn tai opastetun kierroksen pitäisi palvella jotain tietoisesti harkittua, haluttuja arvoja vahvistavaa päämäärää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti