Tasan 117 vuotta sitten uunituore Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys kokoontui ensimmäiseen lailliseen kokoukseensa Kuopion seurahuoneen suureen saliin. Historiallisessa kokouksessa maisteri Benjamin Ståhlberg esitelmöi ilmeikkäästi pöllöistä ja esitteli havaintoaineistonaan vastatäytettyjä lintuja. Sihteerinä toiminut O. A. F. Lönnbohm kirjasi pöytäkirjaan seuraavat rivit:
"Herra Maist. Benj. Ståhlberg piti hauskan esitelmän triumviraatista: tunturi-, lapin- ja viirupöllöstä, tuoden julki näiden ansiot ja viat, tavat, retket ja ruokalistat sekä omien havaintojensa että herrojen Holmgren'in, Nilsson'in, Sundevall'in ja Melan y.m. mukaan. Mainittu uljas triumviraatti oli esitelmän ja kokouksen aikana täytetyssä asussa nähtävänä kokoushuoneen pöydällä, ja antoi esitelmän pitäjä ne lahjaksi L. Y:n yhdistykselle. "Tähän Ståhlberg vielä lisäsi: "(Museon ensimmäiset linnut. Stg.)"
Kokoelmat alkoivat karttua jo museon perustamisvuonna 1897 niin kasvien kuin eläintenkin osalta, ja samana vuonna esitettiin ensimmäisen kerran oikean museorakennuksen rakentamista Kuopioon. "Kansantalo" päätettiin rakentaa, ja luonnontieteellisen sekä kulttuurihistoriallisen museon lisäksi taloon haluttiin niin kirjasto kuin vapaapalokuntakin.
Vuonna 1905 aloitettiin arkkitehti J. V. Strömbergin suunnitteleman Kuopion museon rakentaminen. Perustuskiveä laskettaessa Benjamin Ståhlberg piti juhlallisen puheen. Osa puheesta on tänään aivan yhtä ajankohtainen kuin lähes sata vuotta sitten:
Kaikki muuttuu. Vierii tässä vuosisatoja. Tuskin tarunakaan on silloin enää säilyneet tämän hetken kiistat. Vaan talo tässä voi seistä vielä yhteishengen, yhteistyön todisteena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti